“Succes betekent een beetje aanleg hebben en vreselijk veel willen oefenen.”
Ontmoet Remko. Talentontwikkeling en talentenonderzoek laat het hart van de directeur van Talent in Balans sneller kloppen. Dagelijks houdt hij zich bezig met de persoonlijke groei van de mensen die hij coacht. En draagt hij bij aan het neerzetten van organisaties waarin mensen gelukkig zijn. Maar wat is voor hem nu de waarde van ontwikkeling en het nut van coaching? Het DNA van Remko onder de loep!
Als expert op het gebied van talentmanagement ontmoet je veel verschillende soorten mensen. Daarnaast geef je leiding aan je team en faciliteer je franchisenemers. Op welke manier kijk jij naar de mensen die je begeleidt?
“Ik kijk naar mensen door eerst hun sterke punten en hun talenten te beoordelen. Ik heb een groot geloof in de leerbaarheid van mensen. Natuurlijk zijn er verschillende gradaties, sommige dingen zijn nu eenmaal moeilijk te leren en sommige juist makkelijk. Maar leren gaat altijd vanuit je passie. En om jouw passie te ontdekken heb je de ruimte nodig om jezelf te kunnen ontplooien. Dat is een mooi proces, want je leert jezelf beter kennen als persoon. Je leert ook je dromen en ambities kennen en belangrijker, je gaat ook geloven dat je deze kunt verwezenlijken in een haalbare tijdspanne. Ik kijk naar de talenten van mensen en vervolgens zetten we zijn of haar droom en ambitie als stip op de horizon. Maar voor je dit kunt doen, moet je eerst beginnen met terugredeneren. Alleen dan kun je bepalen welke stappen je moet zetten om vooruit te komen.”
Zijn mensen dan gelukkiger, wanneer ze vanuit hun talent kunnen werken?
“Het mooie is dat wanneer je vanuit je talenten werkt, ook anderen er wat aan hebben. Talent heb je niet alleen voor jezelf, maar je kunt het ook delen in de interactie met anderen. Uiteindelijk zit daar misschien ook wel mijn ideaal achter dat de wereld daar beter van wordt. Je moet jezelf in ieder geval blijven ontdekken. Maar als je dan iets ontdekt, dan moet je er ook iets mee gaan doen. Dat geldt ook voor mijzelf, ik wil graag vooruit en blijven groeien. Als ik negentig ben wil ik ook nog blijven leren en reflecteren. Succes betekent een beetje aanleg hebben en verschrikkelijk veel willen oefenen.”
Je houdt je dagelijks bezig met de talenten van anderen. Maar wat is jouw eigen talent?
“Waar ik goed in ben, is mensen in zichzelf laten geloven. En ze te stimuleren door ze het ook te laten dóén. En ze te vragen: “Wat vind jij er van? Trek je niet zoveel aan van wat anderen ervan vinden. Maar wat zou JIJ nu gaan doen?” Mensen denken vaak dat ze niets zelf mogen beslissen. “Mag dat dan?” Als mensen dat idee loslaten, dan komen er opeens hele nieuwe en verrassende ideeën uit. Dat is toch gaaf!”
Je begon als personeelsfunctionaris, nu groei je met jouw eigen bedrijf Talent in Balans. Was het proces van je eigen talentontwikkeling de reden waarom jouw bedrijf bestaat?
“Toen ik na mijn persoonlijke traject bij Humind ontdekte wat ik echt wilde doen, wilde ik dat proces en die ervaring ook delen. Personeelswerk was natuurlijk altijd al mijn vakgebied. Ik kwam tot de conclusie dat ik niet wilde kiezen voor een carrière tot bijvoorbeeld hoofd P&O. Want dan werk je veel meer aan de beleidskant. Ik wil meer aan de menskant zitten en op een ander niveau met mensen aan de slag gaan. Dit werk geeft mij ten diepste plezier en voldoening, want ik raak echt die diepere laag. Ik zie het dan ook als mijn missie om een directie vanuit deze invalshoek naar mensen te laten kijken. Het werken met het talent van je medewerkers is niet alleen goed voor je cijfers, maar je zet ook een organisatie neer waarin mensen betrokken en gelukkiger zijn. Uiteindelijk worden je klanten er ook gelukkiger van. Je moet er wel begrip voor hebben dat dit een complex proces is. Als de natuurlijke oriëntatie van de mensen ingericht is op inhoud, techniek en processen, dan is het lastig om opeens op de mensfactor te gaan zitten. Al daagt mij dat wel uit.”
Dat is zeker een behoorlijke uitdaging. Als je als bedrijf gericht bent op cijfers, winst of protocollen, dan heb je daar toch geen oren naar?
“Bij sommige organisaties moet je meer missiewerk doen en bij anderen gaat het weer een stuk natuurlijker. Maar als je respect hebt voor mensen, dan weet je dat het zo werkt. Niet iedereen denkt hetzelfde of volgt automatisch jouw lijn. Dat maakt het juist een uitdaging om in zo’n proces te stappen. Het belangrijkste is dat je als mens creatief en ondernemend bent. Ik geloof dat eigenlijk iedereen dat op een bepaalde manier in zich heeft. Maar het is de kunst om dat aan te boren bij jezelf. Onze wereld zit vol met allerlei regels en procedures. Dat werkt beperkend en is funest voor je creativiteit en de wil om iets te ondernemen. Wat is er nou mooier als je het kan ombuigen en iemand kan stimuleren van iets moeten naar iets mogen? Het bijzondere is dat je het dan nog steeds over onderwerpen hebt die in het bedrijfsleven gewenst zijn. Het gaat uiteindelijk over eigen initiatief nemen, eigen ondernemerschap en het denken vanuit waarden. Blijf jezelf daarom afvragen wat nou eigenlijk jouw toegevoegde waarde is als persoon en wat je bijdraagt aan het proces van de ander.”
Je moet jezelf dus altijd willen ontwikkelen. Waarom besteed je de coaching van je eigen mensen juist uit en doe je het niet zelf?
“Het is altijd goed om naast jezelf iemand te hebben die echt met de blik van buiten met je meedenkt en je een spiegel voorhoudt. Zonder dat hij of zij er al te veel belang bij heeft. Zo blijf je zelf stappen zetten. Het is een proces waar je niet zomaar klaar mee bent. Dat gaat altijd door. Dat gun ik mijzelf, maar mijn medewerkers ook. Als ik extern laat coachen, dan geef ik mijn mensen een stukje onafhankelijkheid. En ze zijn daarnaast even weg uit de vertrouwde omgeving. Leren gaat met vallen en opstaan en fouten maken mag. Het lijkt mij voor dit leerproces niet bevorderlijk als ik ze zelf zou coachen. Ik ben feitelijk hun leidinggevende, die verhouding ligt er nou eenmaal. Daarom is het goed om het extern te laten doen. Eens per jaar heb ik een teamdag die ik zelf leid en een keer per jaar een dag met Humind. Het verschil in effectiviteit zit hem in het feit dat je ook een procesbegeleider nodig hebt. En Humind is een procesleider die ook in groepsdynamiek en het groepsproces excelleert.”
Jij houdt dus het meest van 1-op-1 sessies. Wat voor gevoel overheerst bij jou als je zo’n dag afsluit?
“Ik heb nog nooit een dag gedacht dat ik er niets nieuws van heb geleerd. Je hebt altijd iets aangeboord waar de ander mee verder kan. Of je hebt iemand in een versnelling kunnen zetten door helder te krijgen wat hem of haar blokkeert. Je hebt altijd bijgedragen aan het groeiproces. Mensen zitten complex in elkaar. Ik vind het leuk om dit boven tafel te krijgen, zodat de ander het voor zichzelf kan vereenvoudigen en uitleggen. Het gaat erom dat deze persoon zich realiseert dat hij of zij iemand met drijfveren, karakter en intelligentieniveau is en voortdurend in interactie is met zijn of haar omgeving.”
En wanneer denk jij dan ‘wow’? Wanneer de ander dat bij zichzelf ziet en ervaart?
“Het is fijn om mensen blijer en gelukkiger te zien worden, maar ook om organisaties hun doelen beter te zien halen. Mensen moeten echt tot hun recht komen en mogen zijn wie ze zijn. Je bent als mens uniek en je hebt bepaalde talenten. Ik ben blij als ik kan helpen iemand bewust te maken van wie ze zijn en hoeveel ze eigenlijk kunnen. En dat ze dat dan in de praktijk ook nog kunnen toepassen. Mijn werk zet mensen in beweging, laat ze groeien en weer ontwikkelen. Ik zie mensen weer creatief worden en initiatieven nemen. Een leerproces is continue en geen eenmalige formule voor succes. Daarom vind ik het geweldig om mij daar dan de hele dag mee bezig te mogen houden. En dan kom ik iedere dag blij thuis. Ik ben een supergelukkig mens dat ik coaching en talentontwikkeling als beroep mag uitoefenen.”