Druk, Druk, Drugs!! Onrust of dynamiek?
Karen komt binnen. Telefoon in haar hand en Airpods in de oren. Haar gezicht staat strak en haar stemgeluid was al van ver te horen. Wij hebben een afspraak in het kader van haar coach- en ontwikkeltraject. Karen is werkzaam als Operations Directeur bij een IT-dienstverlener. Gedurende het telefoongesprek neemt haar volume toe en klinken haar woorden krachtiger en feller. Na een paar minuten, terwijl ze haar jas nog aan heeft, beëindigt Karen het gesprek. Nou ja, gesprek. Het leek meer een monoloog.
Karen doet een poging haar jas uit te doen en start direct met een reflectie van haar gesprek. Inclusief datgene dat in de ochtend heeft plaatsgevonden. ‘Ik heb het al zo druk, ik doe al zo veel voor de organisatie en dan wil men mij nog meer projecten en prioriteiten in de maag splitsen. Ik ben niet gek hè!’
Druk
Wanneer ik aan iemand vraag hoe het gaat, klinkt er uitermate vaak als antwoord ‘druk’. Is druk dan veel te doen? Druk met complexe dingen? Druk met zaken buiten het werk om? Druk in het hoofd?
In de situatie met Karen dacht ik: druk, druk, drugs? Ik keek naar haar ogen en de pupillen waren vrij groot. Kortstondig dacht ik: zou ze iets gebruiken?
Doelstelling
Een van de doelstellingen voor Karens coach- en ontwikkeltraject was het creëren van rust en beheersing. Daar was dan nog het nodige te doen. Tegelijkertijd speelde het aspect dat ze veel van haar eigen druk deelde met haar collega’s en peers. In een eerder stadium waren de resultaten van het medewerkerstevredenheidonderzoek de revue gepasseerd en was Karen verbaasd en verontwaardigd over de beleving van druk binnen het bedrijf. De collega’s ervaren een hoge mate van werkdruk.
Leiderschap en werkdruk
Gelukkig erkent Karen dat zij een belangrijke rol speelt in het ontstaan en reduceren van druk, in welke vorm dan ook. Gedurende de coaching werkt ze aan haar eigen beheersing en innerlijke rust. Tevens leert ze de signalen herkennen bij de collega’s en is zij in staat om het juiste gesprek met de collega’s te voeren.
De conclusie van Karen was reflectief, mooi en helder. Zij was gewend om vele zaken direct op te lossen, daar waar ze mag leren om met druk om te gaan – zowel bij zichzelf als in de wisselwerking met anderen.
Leren gaat gepaard met tijd en vlieguren. En leren vraagt om een growth mindset in plaats van een fixed mindset.
Je begrijpt dat dit een korte weergave is van de samenwerking met en het leerproces van Karen en dat er meer bij komt kijken om werkdruk en – nog beter – werkplezier te managen.
Wil je meer weten over reduceren van druk en het creëren van werkplezier en rust? Neem dan contact op met Martijn Voorn via 020 240 0690.