We waren in Normandië op vakantie. Deze bestemming was bewust gekozen omdat het er aangenaam rustig was en de 1,5 meter afstand goed te doen was. Na enkele supermarktervaringen waren we ook gewend aan het dragen van een mondkapje. Dit laatste bracht echter ook wat uitdagingen met zich mee, en niet alleen voor mijn zoon.
Achter een mondkapje verschuilen
Doordat de eigenaar van de winkel zijn mondkapje droeg, was het in eerste instantie zoeken naar zijn gezichtsuitdrukking. Zijn ogen hadden moeite met het oogcontact en draaide dan ook weg. Zijn gezichtspieren stonden wat strak en het was lastig te ontdekken of de man überhaupt blij was met klanten. Was hij nu nors of was hij serieus met iets anders bezig? Beleefde hij lol aan het contact met klanten of wilde hij ons zo snel mogelijk uit zijn winkel hebben? Oftewel, wat is zijn verborgen boodschap?
Wat verklapt de rest van het gezicht?
Om de man in actie te krijgen, stapte ik uit mijn vakantie ontspanning en in de gewenste scherpte. Mijn nieuwsgierigheid won het van de relaxtheid en met een scherpe blik zocht ik het contact met de man. Het gesprek kwam op gang en ineens was daar de befaamde twinkeling in de ogen. Zijn armen, benen en ook de rest van zijn lichaam kwam in beweging en hij bood ons de gewenste hulp. Mijn zoon was blij en verliet de winkel met een mooi geluksarmbandje.
De verborgen boodschap
Ons gezicht is een belangrijke bron van non-verbale signalen. Met de grote hoeveelheid gezichtspieren brengen we namelijk een boodschap over. En zeker onze mond is een belangrijke informatiebron. Een glimlach is een feest van herkenning en vaak bepalend om vertrouwen te creëren. En het helpt ook bij het krijgen van een gunfactor en het is nogal sfeerbepalend in een gesprek.
Waar letten we dan wel op?
Het gebruik van mondkapjes leidt ertoe dat we een flink deel van de non-verbale signalen bedekt laten. En dat we andere bronnen dienen te vinden om iets af te kunnen lezen. Bijvoorbeeld de stand van de ogen, het oogcontact, de twinkeling in de ogen, de gezichtspieren tussen neus en haargrens, de eventueel aanwezige frons en beweging van de wenkbrauwen. Het dragen van mondkapjes daagde mij in ieder geval uit nog scherper naar de ander te kijken. En het maakte mij ook alert op mijn eigen non-verbale signalen.
Beeldbellen met focus en scherpte
Beeldbellen wordt in onze huidige tijd veelvuldig gedaan. En soms zoveel dat er weinig tijd wordt vrijgemaakt om even uit te tunen. Sommige mensen gaan letterlijk van gesprek naar gesprek zonder een rust moment te nemen. Persoonlijk heb een ontspannen houding nodig voor de scherpte in een gesprek te behouden. En scherpte en focus heb ik nodig om het gezicht van de ander goed te lezen en daarmee de essentie bij de ander te raken. Ongeacht de vorm van communicatie wil ik, en met mij vele anderen, impact hebben en de ander aangenaam verrassen. En jij?
Wil jij meer weten over connectie, non-verbale en verbale communicatie, impact van je communicatie en het vergroten van je invloed?
Neem dan deel aan het programma Impact en Invloed! We starten een nieuwe reeks op 28 oktober, dus schrijf je alvast in!
Wij nemen de hygiënemaatregelen van het RIVM in acht en je mondkapje is dan ook geen verplichting.
Martijn Voorn
Coach | Training | Adviseur