Leiderschap en BBQ
Over Leiderschap wordt al tijden lang veel en uitgebreid geschreven. Dit zal naar grote waarschijnlijkheid altijd wel zo blijven. Dienend leiderschap, verbindend leiderschap, persoonlijk leiderschap, creerend leiderschap zijn zo maar enkele termen die met zekere regelmaat de revue passeren.
Nu de zomer is begonnen, wordt mij duidelijk dat er een plek is waar leiderschap in optima forma ten toon wordt gespreid. Wanneer de temperaturen stijgen, de zon haar werk doet en wij mensen graag en veel buiten vertoeven, komt in menig tuin de BBQ tevoorschijn. Een apparaat dat op vele mensen een grote aantrekkingskracht uitoefent, het oerinstinct lijkt te activeren en de creativiteit van in het bijzonder de man aanwakkert.
Ook dit net gestarte ‘BBQ-seizoen’ heb ik kunnen waarnemen dat met buitenkeukens, vuur en kolen in de buurt het initiatief toeneemt, verantwoordelijkheid en eigenaarschap van nature aanwezig zijn en dat leiderschap de gewoonste zaak van de wereld is.
BBQ en Storytelling
De ervaring leert mij dat het BBQ’en gepaard gaat met mooie, levendige verhalen (storytelling) over het wel en wee van sportteams, (buiten)gewone prestaties en persoonlijke uitdagingen. Het lef en durf van coaches en artiesten wordt, al dan niet, terecht bewierookt en de performance van het Nederlands Elftal, wielrenners en andere sporters liggen onder het vergrootglas.
BBQ en Cultuur
Persoonlijk beleef ik een groot plezier aan de dynamiek rond de BBQ. Vrienden die overtuigd zijn van hun eigen BBQ strategie, kennissen die spelen met hun eigen geduld, de continue discussies over het al dan niet gaar zijn van het vlees. Alles valt weg wanneer (vaak) de heer des huize nog duidelijker het heft in handen neemt en zich ontfermd over de vis, het vlees en alles wat bij een goede BBQ hoort. Als ware het een crisissituatie wordt er besluitvaardig gehandeld, worden andere mensen betrokken bij het BBQ spel (een beurt overslaan is er niet bij) en in no time hebben alle aanwezigen een rol, functie c.q. taak. En het allermooiste effect is de glimlach waarmee dit gebeurd. Zo wordt rondom de BBQ endorfine en dopamine aangemaakt waarmee de aanwezigen zich lekkerder gaan voelen. Daarnaast werkt lachen stress verlagend en stimuleert een goede glimlach het immuunsysteem van het lichaam.
De smaak van het vlees, de structuur van de vis, de temperatuur van de wijn, de glimlach, het buitengevoel zijn allemaal elementen bij de specifieke BBQ sfeer. Het natuurlijke leiderschap van de ‘BBQ Master’ speelt daarbij een hele essentiële ro.
Wil jij werken aan je leiderschap en je BBQ kunsten, neem dan contact op met Martijn Voorn.