Ik heb de afgelopen week gefascineerd TV gekeken. In een totaal-beleving van zon, enthousiasme, knallende muziek en dansers, werd in Nederland scherp gestreden om het Wereldkampioenschap Beachvolleybal. Met geweldige stadions met indrukwekkende achtergronden als het Mauritshuis, de SS Rotterdam en het Paleis op de Dam. Beachvolleybal is een sport die al lang is ontstegen van het tijdverdrijf op een lome stranddag, naar een uiterst professioneel circuit van bevlogen mensen die elkaar overal ter wereld sportief bestrijden.
Voorbereiding vereist
De NOS Studio Sport commentator leert me dat Beachvolleybal veel voorbereiding vereist: natuurlijk…. trainen op kracht, souplesse, uithoudingsvermogen en techniek; jezelf prepareren voor een topprestatie in tropische temperaturen. Voorbereiden ook op de samenwerking: twee spelers die elkaar blindelings kunnen vinden en elke verdediging weer moeten ombuigen naar een gecoördineerde aanval. En natuurlijk de wijze waarop topsporters als Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst zich voorbereiden op de strijd en hun tegenstander. Zij lezen de speelstijl van de tegenstander, de onderlinge verhouding, hun prestaties op het type zand waarop gespeeld wordt om zo leidend te kunnen zijn in het spel dat ze willen spelen.
Topsport in het adviesvak
Het is de totale toewijding van de topsporter die me doet denken aan professionaliteit in ons adviesvak. In welke discipline je ook werkt, het overbrengen van een advies vraagt om voorbereiding. Op de inhoud, maar ook de vorm. Op de inhoud ben jij de specialist, maar je scoort pas ècht in de relatie met je klant. Ken je jouw klant ècht? Weet je zijn voorkeuren in denken, communiceren en beslissen? Ken je de omgeving waarin hij werkt? Kun je hem verrassen door je verhaal aan te laten sluiten op zijn persoonlijke belevingswereld? Ook in ons vak als professioneel adviseur zijn we pas succesvol als we ons terdege voorbereiden zoals Nummerdor en Varenhorst dat doen. Want wij willen leidend zijn om onze klant optimaal te kunnen bedienen.
Meester/gezel
Nummerdor en Varenhorst lijken en wonderbaarlijk team: hun leeftijd, ervaring, speelstijl en achtergrond verschillen enorm. Het lijkt erop dat de twee niet alleen elkaar aanvullen, maar ook van elkaar leren. Wie is de Meester en wie de Gezel? Reinder Nummerdor reageerde na de verloren finale met: “Eigenlijk is het absurd dat we hier al staan…” na pas 9 toernooien samen. Maar kijkend naar de professionele wijze waarop zij zich voorbereiden en het resultaat dat ze boeken, begrijp ik die ‘absurditeit’ niet.